Officersporträtt – vintage

Officersporträtt – vintage 1024 683 Engstream – porträttfotograf i Uppsala och Stockholm

Personen med högst rang i bilderna var på väg att fylla 30 och ville ha extra minnesvärda bilder. Han samlade några av sina vänner och hyrde in autentiska (och replika-) uniformer från hur svenska militärer och officerare kläddes för cirka hundra år sen (~1920-talet). Bilderna togs med ett tidsenligt manér, med något frånvarande blick (att personerna aldrig tittade rakt in i kameran). Jag som fotograf som alltid söker närhet i mina bilder fick ta detta som en utmaning, men vi lyckades väl.

Bilderna togs i min studio och levererades i efterhand i färg, svartvitt och i sepia.

Samma bild i olika format

Här visas samma bild i olika slutresultat. I den svartvita versionen har jag fixat med en tidsenlig vinjett, lagt på extra brus och en hint av repor – allt för att efterlikna hur det såg ut från den gångna epoken. Även sepiatoner var hyggligt förekommande på den tiden, och är den något brunaktiga tonen. Versionen i färg har fått sina toner justerade något för att ge en något tidlös känsla.

Oscar Engström

Min grej är att fånga ögonblick och ge er nya perspektiv genom en bild. Jag trivs med att skapa bilder man mår bra av. Gärna med ett inslag av en tidlös känsla. Bilderna jag tar ska hålla – länge! Det blir bilder som man kan ta fram om några eller många år och ändå komma ihåg känslan som var under tiden som bilderna togs. För mig är det här inte ett jobb, utan snarare en passion!

All stories by: Oscar Engström