Kreativa foton

Något utöver det vanliga

En bild utanför boxen 🙂

Ett foto behöver inte vara platt, den kan ha ett djup som ger mottagaren en extra dimension att betrakta. Det kan vara en skön känsla, eller en utmaning att förstå hur bilden blivit tagen.

I vissa fall handlar det om att förmedla ett budskap, men ofta kan det vara så enkelt som att man vill göra något utöver det vanliga. Inte bara att dokumentera vad som är nu, utan även fånga känslan. Eller skapa en ny känsla hos sig själv eller annan.

Vad saknas på din vägg?

Dessa mer kreativa fotografier passar perfekt på väggen som förstoring. Ett mystiskt porträtt, ett klurigt familjefoto, en vacker stadsbild från ert område tagen på natten. Det fungerar!

Vad är ett kreativt foto?

På sätt och vis är allt ett kreativt foto, så länge man haft en plan när man skapar den. Men i det här avsnittet syftar jag till min egna kreativa process, som går utöver det vanliga. Spektret är hyggligt brett, om det så handlar om att utmana betraktaren om hur bilden är gjord, eller att använda avancerad teknik för att få till den tilltänkta bilden.

Avancerad redigering

Jag är van att arbeta i program som Photoshop och Lightroom (med flera) för att få bilden att nå ända fram till mål. I vissa fall behövs bara mindre justeringar (exponering, färgtoner, skärpa, etc), men i vissa lägen behövs något mer. Jag arbetar gärna i dessa program för att göra bilder utöver det vanliga.

Redigerad vs oredigerad

Dra i regeln för att se hur bilden såg ut innan och hur den ser ut efter redigering. I det här fallet har jag bytt ut bakgrunden och justerat färgtonerna.