Alla frågor är välkomna

Vanliga frågor

Jag anpassar alla fotograferingar utifrån kunden, för att ni som kommer till mig ska få personliga bilder som matchar er som människor. Jag har både färdiga och nya koncept som jag utgår ifrån när jag planerar en fotografering.

Genom alla de förfrågningar jag får och de fotograferingar jag genomför har jag samlat på mig de vanligaste frågorna. Skulle er fråga inte ha sitt svar här är ni varmt välkomna att höra av er med er fråga, jag svarar på alla förfrågningar som kommer in.

Generella frågor

Hur lång framförhållning behövs vid bokning?
Ju mer framförhållning ni har, desto större chans att ni får just den tiden ni önskar. Mina helgtider försvinner ofta rätt fort (jag har fotograferingar ungefär var tredje helg). Tider vardagar är ofta lättare att hitta med kortare varsel. Skriv gärna förslag på tider som passar er när ni hör av er till mig om bokningsförfrågan.
Jag hittar inte pris på det jag vill fota, vart kan jag läsa fler priser?
Det kan variera hyggligt mycket i omfattning i arbete mellan ett och ett annat uppdrag. Jag har skrivit ut priser på flertalet av mina tjänster, men inte alla då vissa uppdrag är beroende på vad ni önskar som slutprodukt. Exempelvis när jag fotar medarbetare kan vissa kunder önska en specifik ljussättning och miljö i bild som ska gå att replikera för framtida fototillfällen, medan andra bara behöver 'en bild'.

Skulle du sakna pris, hör av dig till mig och meddela vad ni önskar, så kommer jag svara med pris till er.

För fotografering i studion

Vad kostar en fotografering, och hur många bilder ingår?
En 'vanlig' fotografering kostar 950 kronor (se andra priser för Smash the cake och nyföddfotografering). I priset ingår inga bilder, utan kostnaden täcker in förberedelser, genomförande, grundredigering av bilderna – och er personliga bildvisning. Under bildvisningen köper ni de bilder ni tycker bäst om, i det format ni önskar (förstoringar, collage, digitala paket).
Får man ha klädombyte med sig?
Absolut! Jag rent av uppmuntrar er till att ha det, så att vi kan variera bilderna så mycket som möjligt. Om det är en fotografering med yngre barn är det bra att tänka på vilka kläder ni väljer, och i vilken ordning de ska användas. Byta kläder är ofta inte det roligaste för ett barn, så smidiga klädombyten är positivt.
Hur ska jag tänka med sminkning?
Det finns möjlighet att bättra på sitt eget smink i studion mellan bilderna (ha med eget smink), men gör färdigt första sminkningen innan ni beger er till studion – på så vis får vi ut mer tid att fotografera.
Vi åker långt, måste vi åka tillbaka till studion för bildvisningen?
I de fall ni som kunder bor längre ifrån erbjuder jag en digital bildvisning över Zoom eller motsvarande. Upplägget är detsamma, men jag får beskriva produkterna mer med ord än att kunna låta er klämma och känna på exempelvis ramarna. Vet jag om detta innan kan jag visa er det viktigaste vid själva fotograferingen.

Gravidfotografering

När i graviditeten bör man genomföra fotograferingen?
Alla graviditeter är olika, men en generell riktlinje är i vecka 30-34. Jag har fotat både tidigare och senare än det med bra resultat. Man vill hitta balansen när magen är så tydlig som möjligt samtidigt som du som gravid inte har alltför ont i kroppen.
Finns klänningar att låna?
Ja, det finns i studion några superfina klänningar och tyger som kan bli jättefina till en gravidfotografering. Jag har även smycken och accessoarer som kan bli en fin detalj.

Lån av klänningar och övrig rekvisita gäller enbart vid fotografering i studion. I de fall fotografering önskas utomhus används kläder och klänningar som ni själva tar med er.
Får man ha egna kläder med sig?
Absolut! Jag rent av uppmuntrar er till att ha det, så att vi kan variera bilderna så mycket som möjligt. Jag har klänningar och smycken i studion ni får låna under fotograferingen, men ofta blir det som bäst att ta några bilder med era egna kläder, och några med mina klänningar.

Nyföddfotografering

Hur gammalt ska barnet vara vid fotograferingen?
Det blir ofta som bäst att barnet är någonstans runt 2-3 veckor gammalt.
Behöver man skaffa egna kläder till fotograferingen?
Nej, jag har ett urval av textilier i olika utförande och färger som vi använder till fotograferingen.
Vad ska vi som föräldrar ta med till fotograferingen?
Ni tar med det ni vanligtvis ändå gör när ni är ute på språng med ert barn, exempelvis blöjor.
Ska man mata barnet precis innan?
Ja, det är en bra idé. Då kommer barnet att vara mätt och sova bättre.

Smash the cake

Måste fotograferingen vara på barnets födelsedag?
Nejdå, det kan vara någon närliggande dag. Många väljer att ha det på födelsedagen som ett festligt inslag, men ibland passar det bättre att ha det en annan dag.

Bröllopsfotografering

Hur många bilder ingår i leveransen?
Jag söker kvalitet i varje bild jag tar, men ändå blir det att jag tar många (mååånga) bilder under er dag. Efteråt kommer några bilder falla bort som inte håller teknisk kvalitet (exempelvis ur fokus, underligt ansiktsuttryck, etc) eller om två bilder är väldigt snarlika varandra. Det ger att majoriteten av bilderna kommer med i leveransen till er. Jag har därmed inte ett exakt antal, men det brukar bli som minst 75 bilder per timme.
Vilka delar av dagen fotograferar du?
Jag kan vara med på precis de delar ni önskar. Oftast utgår fotograferingsplaneringen utifrån porträtten och vigseln (och de spontana gratulationerna direkt efter vigseln). Vissa ser förberedelserna som extra viktiga, medan andra har mer fokus på efterföljande fest. Vill man inte missa något kan man helgardera och boka in heldagsfotografering.
Vad händer om det regnar?
Hur bra man än planerar sitt bröllop är det svårt att ha full kontroll över vädret. De allra flesta väder går att hantera, exempelvis genom att flytta fotograferingen till där det finns valv eller liknande som skyddar mot regn. Skulle vädret göra att vi inte alls kan vara utomhus kan porträtten tas inomhus, antingen där ni tänkt ha vigseln eller festen, eller i min studio i centrala Uppsala.

Undrar du något annat?

Har du fortfarande en fråga att få besvarad? Du är välkommen att höra av dig till mig, jag svarar dig gärna.
Engstream AB

Oscar Engström. Kreativ fotograf i Uppsala med egen studio, med inriktning att ta inlevelsefulla bilder med hjärta och atmosfär. Hör av dig för bokning eller förfrågan om uppdrag.

crossmenu