Nikon Z 7 ii – jag går över till helt spegellöst

Nikon Z 7 ii – jag går över till helt spegellöst 150 150 Engstream – porträttfotograf i Uppsala och Stockholm

Den stora frågan de senaste tre-fyra åren inom fotovärlden har varit de spegellösa kamerornas vara eller icke-vara. När de precis kom ut hade de en rad barnsjukdomar, som gjorde dem osmidiga och stundtals opålitliga. Men utvecklingen gick snabbt! Sony har varit i täten och är fortsatt något av kungarna på spegellösa kameror. I alla fall om man ser till specifikationen. Jag som Nikonfotograf har flertalet tillfällen sett mig snegla på kollegornas Sony-magi-apparater… Och i somras gjorde jag ett sista ryck att verkligen utvärdera dem, är de rätt för mig? Jag tog sats, fördjupade mig i specifikationer, verkliga-livet-berättelser från andra fotografer i branschen och ett otal videoklipp där prestanda, skärpa och bildkvalitet gick att jämföra. Min slutsats gjorde mig något besviken.

Är Sony rätt för mig?

Jag hoppades så på att svaret skulle vara – JA! Men istället blev det Naaee… Allt som såg så bra ut i specen kändes inte alls lika bra i handen. Kameran levde inte upp till den kvalitetskänsla som jag är van vid från Nikon. Jag skulle inte ha samma förtroende för Sonykameran en regnig dag när det ska fotas ett bröllopspars så här långt viktigaste dag i livet. Känslan kan vara ogrundad, men det är en fakta man kan ta med sig – Nikons high-endkameror håller när det är kallt, varmt, regnigt, snöstorm och även väääldigt tidigt på morgonen… 😀 Men det är ju bara en faktor, intalade jag mig själv, och fortsatte försöka övertyga mig själv om att Sony faktiskt ska ha mig som sin kund. Nästa steg blev dess gränssnitt, vilket både innefattar vart alla knappar är placerade, hur greppet är i handen och hur menyerna fungerar. Nog att jag är van vid Nikons gränssnitt, det gör sitt, det bli självklart några veckors huvudvärk innan man helt lärt sig trycka på rätt knapp… Men även med det i åtanke kunde jag inte känna att det var motiverat hoppa över till Sony. Japp, jag blev besviken, jag som var så redo att gå över till spegellöst. Men jag stannade kvar med min spegelreflexkamera.

Den som väntar på en Nikon, väntar rätt så länge…

Ryktena i fotografsfären hade börjat snurra, Nikon hade en ny modell på gång, och den skulle vara något riktigt intressant. Och så kom dagen då de presenterade… Z 5! En ruggigt bra kamera, för sitt syftes och prisläges skull. Men en instegskamera till fullformatskameror. Väntan var med andra ord inte över. För det var ju inte den kameran ryktena syftade till. Dagar… veckor… månader fick jag vänta innan Nikon till slut officiellt gjorde klart att de hade två nya versioner av sina vassare Z-kameror… Just ja, Z-serien är Nikons spegellösa kameror. Det de presenterade var inte revolutionerande – men det var vettigt! De hade inte bytt ut sensorerna, något som många tänkt sig… Men i min mening, de höll redan så pass god kvalitet att det inte var en faktor. Vad som var nytt var dess processorkraft (och den där omtvistade saken om att ha dubbla kortplatser… som jag gläds åt att kamerorna nu har). Men processorkraften och dess förbättrade mjukvara ska (förhoppningsvis) borga för mer träffsäker eye focus, så att man får ut mesta möjliga potential av den spegellösa kameran… det är ju 50% av varför man skaffar en spegellös kamera, att ha en bra ögonfokus.

Det var som att många andades ut. Vi behövde inte vänta längre, nu fick vi det vi egentligen ville ha för två år sen. Men det var värt väntan, för här är den – kameran som fortsätter att hålla god kvalitet i alla väder och som levererar helt fantastiskt återgivna stunder i bilderna. Nikons bildkvalitet är i min mening marknadens bästa, även om övriga aktörer inte på något vis är dåliga. Så medan Sony fortsätter att pumpa ut nya versioner fortsätter Nikon att vara något sävliga… men de gör det bra, så det är okey.

Byter ut hela linjen

Jag har tagit mycket sats. Mycket! Och jag har våndats – mycket! Det är stora summor det handlar om. Men jag satsar, så jag har beställt en helt ny uppsättning Nikonprodukter. Två stycken Nikon Z 7 ii, och totalt tre Z-objektiv (24-70 mm f/2,8 + 70-200 mm f/2,8 + 85 mm f/1,8). Ett steg i tro, kan tyckas. Men det jag har sett av de här produkterna kommer det bli en riktigt mäktig utrustning. I slutet av året kommer vi veta mer, då kommer leveransen.

Läs mer om produkterna här
Oscar Engström

Min grej är att fånga ögonblick och ge er nya perspektiv genom en bild. Jag trivs med att skapa bilder man mår bra av. Gärna med ett inslag av en tidlös känsla. Bilderna jag tar ska hålla – länge! Det blir bilder som man kan ta fram om några eller många år och ändå komma ihåg känslan som var under tiden som bilderna togs. För mig är det här inte ett jobb, utan snarare en passion!

All stories by: Oscar Engström