Säkerheten främst

Säkerheten främst 768 1024 Engstream – porträttfotograf i Uppsala och Stockholm

I studion finns flertalet bakgrunder i olika format och färger. De flesta är upphängda på ett motoriserat stativ, som gör det möjligt att hantera vilken bakgrund som ska användas med hjälp av en fjärrkontroll. Problemet är att kärnan (röret som bakgrunden rullats upp på) är gjord av pressad papp, vilket är välfungerande till 98%. Tyngden av hela bakgrunden skapar de där avsaknade två procenten, och problemet är att bakgrunden småwobblar när den rullas upp eller ned. Vad kan hända? Om denna wobbling blir lite för intensiv kan hela stativet hoppa ur sitt jack i stativet. Detta känns inte bra, av flera anledningar. Dels, det finns risk för att motorn och upphängningen går sönder. Men främst, jag vill inte riskera att någon får stativet över sig (därmed har jag alltid varit extra noga att det enbart är jag själv som är i närheten av upphängningen när jag hanterar bakgrunderna).

Lösningen var lika enkel som genial. Jag har en 3d-skrivare, vilket har varit mer än användbart i flera hänseenden (har exempelvis konstruerat en smidig insats som jag monterat inuti min kameraväska, där varje fack är anpassat efter sitt innehåll). Med denna 3d-skrivare kunde jag skapa små klossar som jag monterade på varje arm i stativet, och sen fäste dem med en vanlig tving. Kostnad? Cirka 50 kronor per arm. En billig peng för att inte längre behöva oroa sig för en bakgrund på rymmen 🙂

Oscar Engström

Min grej är att fånga ögonblick och ge er nya perspektiv genom en bild. Jag trivs med att skapa bilder man mår bra av. Gärna med ett inslag av en tidlös känsla. Bilderna jag tar ska hålla – länge! Det blir bilder som man kan ta fram om några eller många år och ändå komma ihåg känslan som var under tiden som bilderna togs. För mig är det här inte ett jobb, utan snarare en passion!

All stories by: Oscar Engström